Neem direct contact op: 06 - 45 49 48 23
  • Text Hover
Embedded Librarian

Deze training heb ik ontwikkeld in samenwerking met GO opleidingen.

 

Wat is een Embedded Librarian?

Er is geen goede Nederlandse vertaling voor de Engelse term. Embedded kan het beste worden vertaald met de Nederlandse termen ‘ingebed’ of ‘onderdeel van een groter geheel’. Een librarian is een bibliothecaris of een beheerder van een of meerdere collecties van boeken of naslagwerken.

 

Door de digitalisering verdwijnen fysieke collecties en komt deze informatie digitaal en dus op meerdere locaties beschikbaar. Dit heeft grote gevolgen voor de bibliothecaris. Zijn taak als beheerder en kenner van de collectie verandert ingrijpend. 

 

Hoe verandert zijn vak?

In de alsmaar toenemende hoeveelheid informatie vindt de leek steeds minder goed zijn weg. ‘Het vinden van informatie’ is een vak apart. De bibliothecaris wordt een informatieleverancier. Hij biedt meerwaarde door dicht bij de gebruikers van zijn informatie te opereren en zijn gebruikers én het specifieke vakgebied goed te kennen. Zijn meerwaarde neemt toe naarmate hij zijn gebruikers beter kent. 

 

Dat vraagt nieuwe competenties. Deels moet deze meerwaarde in de praktijk eerst worden aangetoond voordat de bibliothecaris wordt opgenomen in de gebruikersgroep. Embedded word je niet zo maar!

 

Wat houdt de training in?

Tale Evenhuis (NIFP/LUMC) is een van de grote voorbeelden als Embedded Librarian in nederland. Samen met Tale heb ik een driedaags programma opgezet dat een bewustwording en een reflectie op de organisatie én jezelf geeft in het licht van dit veranderingproces.

 

Dit veranderingsproces gaat veel dieper dan het aanleren van nieuwe kennis en het veranderen van regels; de identiteit en principes van werken veranderen fundamenteel (zie de abeelding onderaan). Onderzoek naar je eigen kwaliteiten en je bereidheid tot verandering zijn essentieel waardoor zelfreflectie niet mag ontbreken. 

 

We geven deze training incompany en als open inschrijving. Het geeft een basis om je afdeling opnieuw uit te vinden en is tevens een mooie teambuilding. De combinatie van een inhoudelijke trainer en een procesgerichte trainer maken er meer dan een complete training van.

 

De volledige informatie is hier te vinden op de website van GO opleidingen die de planning en organisatie op zich neemt. 

  • Text Hover