Weblog

Deel 4: het fundament van leiderschap

In deze serie blogs onderzoek ik het thema Authentiek Leiderschap voor de publieke zaak. Door interviews in de publieke sector en studie van onderzoeken en literatuur probeer ik het onderwerp te duiden. De blogs bouwen op van persoonlijke groei naar leiderschap. De leider moet eerst zichzelf begrijpen voor hij anderen kan inspireren. Reacties zijn van harte welkom. In dit vierde deel zien we hoe zelfreflectie het fundament is van leiderschap.

De vorige blog sloot ik af met een aansporing tot zelfreflectie. Als je al een tijdje bewust bent van enige onrust in jezelf is dat een hele zinvolle stap. Of wanneer je je afvraagt of je de goede dingen doet. Stilstaan om verder te  komen. En dan kan de twijfel toeslaan. Want alles wat je tot nu toe hebt gedaan heeft je ook gebracht waar je nu bent. Is dat dan verkeerd of fout? Natuurlijk niet. Maar er is meer en we leven in de gelukkige omstandigheden dat we daar ook mee aan de slag kunnen. 

De kracht van kwetsbaarheid

Deze titel heb ik overgenomen van Brené Brown die hier een prachtig boek over heeft geschreven en een indrukwekkende TedTalk heeft gehouden. Zelfreflectie begint met het erkennen van je kwetsbaarheid. Het (succesvolle) Ego verzet zich hiertegen want dat Ego zorgt voor veiligheid en controle. Daarnaar kijken kan al zorgen voor een gevoel van onveiligheid. Zelfreflectie vergt dus moed, de moed te erkennen waar je in essentie bang voor bent: dat je niet perfect, waardevol, belangrijk, de moeite waard etc. bent.  Angst hebben betekent dat je denkt dat je kwetsbaar bent. Het vreemde is dat we het heel moedig vinden als anderen hun kwetsbaarheid tonen en dat we het bij onszelf een teken van zwakte vinden.  Mensen zijn streng voor zichzelf!

Zelfreflectie is het van een afstandje kijken naar jezelf om daar lering uit te trekken. Je denkt na over de keuzes die je maakt, je gedrag en de impact die je hebt op anderen. Al eerder in de serie blogs sprak ik over de keuze voor veiligheid of groei. Zelfreflectie betekent dat je boven die keuze gaat hangen en je opties afweegt. Dat geeft ruimte en dus vrijheid. Maar de weerstand die je voelt is het verzet van je Ego tegen het loslaten van de veiligheid die het voor jou heeft verzorgd. Alleen al de overweging om je comfortzone te verlaten kan erg ongemakkelijk zijn. Zelfreflectie is soms hard werken.

Een hoger doel

Met jouw Ego als de grootste regisseur  van jouw leven kun je prima terechtkomen en tevreden zijn met het leven. Je zal gelukkige tijden hebben en ontevreden momenten ervaren. Echte voldoening, die dieper gaat dan tevredenheid, zal dit niet brengen. Maar over het algemeen heb je je manier gevonden om overeind te blijven in deze samenleving. 

Ik ben ambitieus voor dat deel van de mensheid dat onbenut talent heeft. Het valt mij op dat als ik mensen vraag waar ze in hun leven naar onderweg zijn, wat ze willen bereiken of waar ze van dromen, de meesten dit niet weten. Het leven loopt zoals het loopt en veel zaken in het leven overkomen hen.  

Ik kom ook mensen tegen die ambities hebben ontwikkeld vanuit hun Ego. De drijfveer is dan gericht op status, geld of macht. Het Ego is een self-fulfilling prophecy geworden (lees het boek Verleidingen aan de top van Jaap van Ginniken!). Het draait dan om (meestal) om eigenbelang. 

Dat is niet wat ik bedoel met een hoger doel. Een hoger doel ontstaat uit het Zelf. Het is onvoorwaardelijke liefde voor je omgeving, het brengt iets goeds voort voor mens en natuur. Het ontstijgt jou als individu. Het hogere doel zorgt ervoor dat het anderen beter gaat. 

“Als het goed gaat met jou gaat het ook goed met mij”

Het hogere doel wordt ook mooi omschreven door de oude Afrikaanse levensvisie Ubuntu. Het betekent: “Ik ben wat ik ben door wat wij zijn”. Ubuntu is een levenshouding die er op is gericht menselijk te zijn voor anderen omdat je altijd in relatie staat tot anderen. “Als het goed gaat met jou gaat het ook goed met mij”. Ubuntu maakt je niet alleen bewust van de verlangens en de wensen van anderen maar laat je ook bijdragen aan het geluk van anderen. Het geluk van een ander is immers ook jouw geluk én andersom. 

Maar het snijvlak tussen Ego en Zelf is flinterdun. Als je medicijnen maakt die ernstige ziekten genezen en je verkoopt ze voor de hoofdprijs, is dat dan een hoger doel?

Het zit hem in de intentie waarmee je leeft en werkt. Je hebt een liefdevol droombeeld nodig en je moet zien hoe jij daar elke dag aan bij kan dragen. Het droombeeld moet energie geven en inspireren. En als het voor jou oprecht voelt, is het dat voor anderen vaak ook. Liefde is besmettelijk.

Natuurlijk is er altijd sprake van eigenbelang. Het moet alleen redelijk en acceptabel zijn. Er is niks mis mee om jezelf goed op waarde te schatten. Maar hoeveel heb je nodig? Gandhi zei: de wereld biedt genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders hebzucht. 

Het Ego kan veeleisend zijn en zichzelf zeer hoge beloningen toekennen en dat volstrekt rechtvaardig vinden. Maar geld is geen compensatie voor welke emotie dan ook.

Onzuiverheid in motieven wordt door anderen feilloos herkend. Binnen no time verlies je je authenticiteit en hiermee vertrouwen en geloofwaardigheid. En voor je het weet zit je zelf op een spoor dat jou geen voldoening geeft, veel energie kost en niets bijdraagt aan de wereld. 

Mijn persoonlijke missie

Hoe zit dat dan bij mij? Mijn persoonlijke affiniteit ligt bij onze samenleving. Mijn droom is dat het zoveel mogelijk mensen goed gaat in dit land en ik geloof dat een overheid hier invloed op heeft door de keuzes die zij maakt. Maar ik ben een trainer en coach, geen politicus. De manier waarop ik wil bijdragen aan de samenleving is door mijn programma aan te bieden aan een zekere doelgroep die werkt in de publieke sector. Dat geeft mij het gevoel dat ik iets zinvols bijdraag door mijn werk. 

Het is nooit af

Zelfreflectie heeft een begin maar geen einde. Het gaat continue door. Naar jezelf kijken, loslaten wat je niet meer nodig hebt, een richting bepalen, stappen zetten (bewegen) en samen met anderen optrekken (verbinden). Dat is het proces. Keer op keer. 

Hoe meer Ego je loslaat, hoe meer het jou en je omgeving brengt. 

In het programma Authentiek Leiderschap voor de publieke zaak maak je hier een grondige start mee. Het programma is een investering waar je je leven lang de mooie impact van ervaart.

Author